‘Eerste Subjectieve atlas van Nederland’, Eindhovens Dagblad

October 5, 2005

Eerste Subjectieve Atlas van Nederland 

EINDHOVEN – Het beeld van Nederland verandert met de tijd. Oude beelden lijken niet meer toepasbaar en naar nieuwe wordt gezocht. Met geheugenschetsen, dromen, idealen, boterhammen, spelletjes en krantenkoppen brachten ruim drie dozijn studenten van de Design Academy Eindhoven hun visie op Nederland in kaart. In hun Subjectieve Atlas van Nederland laten zij op een aantrekkelijke en ongewone manier zien wat er volgens hen zoal speelt in ons geliefde polderland. En met succes, want de atlas ligt vanaf volgende week in de boekwinkel. 

Trots hielden de studenten van de afdeling Mens en Communicatie hun geesteskind ten doop. Met film, muziek, video en een ‘droomrede’ gaven ze een levendige presentatie van hun eigen pagina. Ze vonden het prachtig om vanuit hun eigen persoonlijkheid Nederland te belichten en om een ‘echt’ boek te realiseren. Want meestal blijft de verspreiding beperkt tot een kleine kring. Het idee voor de Subjectieve Atlas kwam uit de koker van Annelys de Vet, docente presentatie en grafisch ontwerper van beroep. Zij had een beetje genoeg van de sombere wolk die over ons land hangt. De Vet wilde wel eens weten of anderen dat ook zo ervaren. „Wij baseren onze mening eerder op radio, tv en krant dan dat we zelf op onderzoek uitgaan. Door eigen ontdekkingen wordt de kijk op de wereld authentieker.” 

Lonsdale 

In mei gingen haar studenten aan de slag met de opdracht Nederland op eigen wijze in kaart te brengen. Het resultaat was een beeld van binnenuit en niet van bovenaf opgelegd. Nederland en zijn bewoners vormgegeven in kaarten, legenda’s, grafieken, fotoseries, tekeningen en pixels. Nederland zoals 34 jonge mensen het zien. Van Lonsdale-jongeren tot de Tattataal, van Dutch Design tot politiek stratego, van actuele eetgewoontes tot The Dutch Dream, van verliefde koppels tot niet weg te denken fietsen. Lidewij Edelkoort, een van de belangrijkste trendwatchers van dit moment, vindt dat de zeer eigen en creatieve vorm van cartografisch denken aanzet tot het verruimen van de blik en het verleggen van grenzen. „Met hun creativiteit tonen de ontwerpers aan dat onze toekomst wel degelijk bestaat. Het boek is een uitstekend discussiestuk om ideeën uit te putten”. aldus Edelkoort. 

Door YVONNE VAN SEBILLE , Eindhovens Dagblad